De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen heeft dinsdag een Aziatische drugsbende opgerold. Er zijn tien huiszoekingen uitgevoerd en twaalf verdachten opgepakt. De onderzoeksrechter te Dendermonde plaatste tien verdachten onder aanhoudingsmandaat. Bij de huiszoekingen ontdekte de politie twee cannabisplantages. Er zijn onder meer 500 XTC-pillen en enkele vuurwapens gevonden. Ook drie BMW’s en 50.000 euro cash geld zijn inbeslaggenomen.

De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen startte begin 2020, onder leiding van het parket van Oost-Vlaanderen, een onderzoek naar een bende die zich inlaat met cannabisplantages.

De aanleiding voor het onderzoek was de ontdekking van een cannabisplantage in Edingen eind 2019 en in Aalst begin 2020. Na een grondig onderzoek zijn de speurders erin geslaagd de bende achter deze plantages in beeld te krijgen. Het parket vorderde een onderzoeksrechter voor het verder onderzoek naar deze bende.

De bende zocht op verschillende plaatsen in België naar locaties om plantages op te zetten. Ze huurden de locatie en vormden deze om tot goed uitgebouwde cannabisplantages. In juli 2020 ontdekte de FGP in Jumet (Charleroi) een plantage van 3.500 planten die kan gelinkt worden aan dezelfde organisatie.

Tien huiszoekingen

Op 5 januari 2021 zijn in dit dossier tien huiszoekingen uitgevoerd. Vier huiszoekingen vonden plaats in Antwerpen, twee in Erpe-Mere, en telkens één in Gent (Oostakker), Luik, Anderlecht en Opzullik (Silly).

Tijdens deze huiszoekingen zijn twee plantages aangetroffen: een plantage van 3500 planten (waarvan een deel reeds geoogst) in Opzullik en een plantage van 790 planten in Oostakker.

De plantage in Oostakker bevond zich boven een Chinees restaurant. Bij de inval in Opzullik zijn ter plaatse vijf ‘plukkers’ aangetroffen. Zij waren de oogstrijpe planten aan het verwerken. Er is ook een BMW onderschept met in de koffer een grote hoeveelheid cannabis (13,5 kg).

Bij de verschillende huiszoekingen trof de politie onder meer drie vuurwapens, twee tasers, meer dan 500 XTC-pillen, GPS-bakens, spyware, strijkzakken, en een weegschaal aan. Daarnaast zijn er ook drie BMW’s, een Rolex-horloge en ongeveer 50.000 euro aan cash geld inbeslaggenomen.

Tien van de twaalf verdachten aangehouden door onderzoeksrechter

Tijdens de actie zijn in totaal twaalf verdachten opgepakt. Het betreft negen mannen en drie vrouwen, allen van Aziatische afkomst. De onderzoeksrechter te Dendermonde liet tien verdachten in zijn kabinet voorleiden en plaatste hen allemaal onder aanhoudingsmandaat. Twee verdachten mochten na verhoor beschikken.  

De diverse huiszoekingen gebeurden in samenwerking tussen de FGP Oost-Vlaanderen, de FGP’s van Antwerpen en Bergen, van de politiezones Sylle et Dendre, Antwerpen, Luik, Gent en Erpe-Mere/Lede en van de hondensteun van de Federale Politie.

Ook de Civiele Bescherming en brandweerdiensten verleenden bijstand, onder andere voor het opruimen van de plantages en het vernietigen van de planten.