De familie van de overleden Ibrahima Barrie (23) veroordeelt de rellen die woensdag plaatsvonden in Brussel en roept op tot kalmte. Ze wenst de gewonde politieagenten een spoedig herstel toe. Ze eist ook dat de waarheid over de dood van Ibrahima aan het licht komt. Dat hebben de advocaten Alexis Deswaef en Guerric Goubau zaterdagochtend meegedeeld. Zo bericht Het Laatste Nieuws.

Zaterdagavond is het precies één week geleden dat Ibrahima Barrie werd opgepakt door de politie. Daarna overleed hij in nog onduidelijke omstandigheden aan een hartstilstand.

Woensdag organiseerden familieleden een manifestatie als antwoord op zijn overlijden, die echter resulteerde in rellen. In een mededeling dankt de familie de mensen die vreedzaam hebben gemanifesteerd.

De precieze oorzaak van het overlijden is nog onbekend. Volgens advocaten Deswaef en Goubau bieden de eerste elementen uit de autopsie en het toxicologisch onderzoek geen voldoende verklaring. Daarbij zou een hartafwijking ontdekt zijn, wat op zichzelf echter geen hartstilstand kan verklaren.

Onopzettelijke doodslag

De procureur heeft intussen een onderzoeksrechter aangesteld. De familie stelde zich gisteren burgerlijke partij. Het Brusselse parket heeft een onderzoek geopend naar onopzettelijke doodslag. Volgens de advocaten zaten er immers vijf tot zeven minuten tussen het moment dat Ibrahima het bewustzijn verloor en de eerste reactie.

De advocaten pleiten ervoor om ook arbitraire arrestatie en hechtenis toe te voegen. Ze stellen dat de arrestatie is gebaseerd op een ongerechtvaardigd motief.