Donald Trump wordt minstens tot het einde van zijn ambtstermijn niet meer toegelaten op Facebook en Instagram. Dat maakt CEO Mark Zuckerberg bekend. Zuckerberg wil zo naar eigen zeggen vermijden dat Trump de overdracht van de macht verder ondermijnt. 

Gisterenavond tijdens de bestorming van het Capitool door enkele tientallen Trump-aanhangers werd het account van president Donald Trump door zowel Twitter als Facebook al tijdelijk opgeschort. Bij Twitter ging het om een schorsing van 12 uur, bij Facebook 24 uur.

Maar Facebook-CEO Mark Zuckerberg kondigde vandaag via zijn persoonlijke sociale media aan dat die schorsing van Trump verlengd wordt voor de komende twee weken. Over twee weken vindt de overdracht van de macht plaats, en Zuckerberg wil op deze manier vermijden dat Trump nog voor problemen zorgt. “De schokkende gebeurtenissen van gisteren tonen duidelijk aan dat de president zijn overblijvende tijd zal gebruiken om de vredige en wettige overdracht van de macht naar zijn opvolger te ondermijnen”, aldus Zuckerberg.

Het risico van Trump Facebook nog te laten gebruiken is volgens Zuckerberg “te groot”. Daar worden zijn accounts voor onbepaalde tijd geschorst, minstens voor de komende twee weken. Het is dus ook mogelijk dat Trump’s sociale media ook binnen twee weken, na de machtsoverdracht, geschorst blijven.