De Europese Unie dreigt ermee om een rechtszaak aan te spannen tegen vaccinproducent AstraZeneca. Dit omdat het farmaceutisch bedrijf minder dan de helft van het aantal afgesproken dosissen zal leveren op 15 februari.

Vrijdagavond liet de farmareus AstraZeneca weten aan de Europese Commissie dat het in de loop van de maanden februari en maart slechts 31 miljoen dosissen zal leveren in de plaats van de afgesproken 80 miljoen dosissen. Voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, heeft laten weten dat er waarschijnlijk juridische stappen zullen worden ondernomen tegen het bedrijf.

In totaal bestelde de Europese Commissie 400 miljoen dosissen bij AstraZeneca. Het vaccin draagt een cruciale rol in de Europese vaccinatiestrategie. Zeker nadat ook het farmaceutisch bedrijf Pfizer voordien al liet weten dat de productie van hun vaccin met een lichte vertraging zal beginnen. Ook in de Belgische vaccinatiestrategie speelt AstraZeneca een belangrijke rol. In totaal werden er 7,7 miljoen dosissen besteld. Momenteel werd nog maar 1,66% van de Belgisch bevolking ingeënt met een vaccin tegen het coronavirus.