Elf Republikeinse senatoren hebben aangekondigd zich te verzetten tegen de certificering van de verkiezingszege van Joe Biden. Donald Trump riep afgelopen week zijn aanhangers op om op 6 januari naar Washington te trekken om daar het Congres onder druk te zetten om de verkiezingsoverwinning van Biden niet te bekrachtigen.

Onder leiding van senator Ted Cruz uit Texas hebben elf senatoren aangekondigd om zich te verzetten tegen de certificatie. De senatoren staan achter Trump en stellen dat er verkiezingsfraude is gepleegd en er onregelmatigheden waren tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De senatoren willen dat er nu een commissie komt die binnen tien dagen onderzoek moet doen naar de verkiezingsresultaten in de staten waar er een miniem verschil bestond tussen de twee presidentskandidaten.  De groep heeft daarbij aangekondigd de stemmen van de kiesmannen uit die staten te verwerpen indien de commissie niet bijeenkomt.

Op 6 januari moet het Huis van Afgevaardigden en de Senaat de verkiezingsuitslag bekrachtigen. Maar door deze ontwikkelingen kan het zijn dat er nu vertraging optreedt. Tot nu toe had slechts één senator, de Republikein Josh Hawley, te kennen gegeven de zege van Biden te contesteren. Maar vandaag hebben tien andere senatoren zich hierbij dus aangesloten.