Uit een enquête van Vias, het Belgisch instituut voor verkeersveiligheid, blijkt dat één op de drie Brusselse jonge bestuurders maandelijks onder invloed van lachgas rijden. Het zou vooral gaan om mannelijke bestuurders. In Vlaanderen zou het gaan om één op de vijf bestuurders.

Lachgas is een substantie die voor veel praktische zaken gebruikt wordt. Zo gebruikt men lachgas soms als verdovingsmiddel bij medische ingrepen. Ook in de voedingsindustrie komt het vaak voor, om bijvoorbeeld slagroomspuiten onder druk te brengen. Wanneer lachgas als drug gebruikt wordt, creëert het een dronken gevoel en treden er vaak hallucinaties op. 

“Er komt minder zuurstof in het bloed en er gaat dus ook minder naar de hersenen. Daardoor krijgt de gebruiker allerlei kleurrijke hallucinaties”, zegt Dominique Vandijck van het antigifcentrum aan VRT NWS. Het probleem met lachgas is dat het niet verboden is om in bezit te hebben en daarnaast is de drug niet opspoorbaar in het bloed. “Het is daarom moeilijk in te schatten bij hoeveel ongevallen het gebruik van lachgas betrokken is”, klinkt het bij Vias. “Maar in 2020 zijn er wel verschillende zware ongevallen geweest met jongeren waarbij lachgas in de wagen gevonden werd.”