Een jaar geleden is Iraanse generaal Qassem Soleimani omgekomen in een aanval uitgevoerd door de Verenigde Staten. Een jaar geleden begon januari dus met veel geweld. Washington en Teheran leken op een pad te wandelen richting volledige oorlog. De aanval op Soleimani werd uitgevoerd na een aanval op de Amerikaanse ambassade in Iran. Voor Amerika was Soleimani een terrorist, voor de Iraniërs was hij een held. En niet alleen voor Iran was hij een held, ook buiten de landsgrenzen keken velen naar hem op. Zo kwamen duizenden Irakezen op straat om hem te herdenken.

Iran en Amerika bleven door de dood van Soleimani in een giftige vicieuze cirkel te zitten van reactie en tegenreactie. Tot op heden zijn de problemen nog niet opgelost. Zo beschuldigde Iran de VS er deze week nog van bezig te zijn om “een reden te fabriceren om een oorlog te starten” terwijl ze hun uranium wel opnieuw verhogen tot 20 procent.

Herdenking in Irak

In Bagdad kwam men massaal op straat om generaal Qassem Soleimani te herdenken. Er werd zelfs een symbolische begrafenis georganiseerd. Naast Qassem Soleimani werd ook de Iraakse militantenleider Abu Mahdi al-Muhandis herdacht. Ook hij kwam vorig jaar in januari om het leven na een aanval door de Verenigde Staten. Demonstranten blokkeerden toegangswegen, marcheerden naar de luchthaven waar al-Muhandis om het leven kwam, hielden foto’s in de lucht en staken kaarsen aan. De luchthaven werd even omgevormd tot een herdenkingsmonument.

“De protesten waren vooral gericht op de regering om druk uit te oefenen op Amerika zodat ze hun vele soldaten zouden terugtrekken,” klinkt het bij een bron van al Jazeera. “De mensen op straat maken zich zorgen over een potentiële escalatie of  enige vorm van verzwakking van de veiligheid in dit land.”

Nog op weg naar oorlog?

Vorig jaar dachten velen dat Donald Trump Iran zou binnenvallen. Amerikaanse legerbases werden gebombardeerd, er waren incidenten tussen de Amerikaanse en Iraanse marine… Toen de wereld geconfronteerd werd met de pandemie, leken de vijandigheden even te pauzeren. Maar weg zijn ze nog steeds niet. Iran beschuldigt Amerika ervan een reden te fabriceren om het land aan te vallen. Zo zouden Israëlische agenten aanvallen plannen op Amerikaanse doelen zodat ze Iran ervan kunnen beschuldigen.

De vraag rijst dus of Iran en Amerika nog steeds een pad richting oorlog bewandelen. De spanningen in het Midden-Oosten nemen voortdurend toe. Donald Trump blijft nog tot 20 januari president van de Verenigde Staten, dan wordt Joe Biden de nieuwe president tenzij Trump de rechtszaken nog wint. Trump zei al dat hij zeer hard zal blijven op Teheran. Wat Biden zal doen, is onduidelijk.

Daarnaast wordt de druk op België ook steeds groter. België staat momenteel in het vizier van Iran. Zo wordt hier momenteel een Iraanse diplomaat terechtgesteld en bespreekt de politiek om de pro-Iraanse Libanese Hezbollah te verbieden. De toenemende spanningen tussen Israël en Iran zetten België ook onder druk. De kans dat pro-Iraanse extremisten wraak willen nemen op Israël is namelijk groot. Maar omdat aanslagen plegen in Israël zeer moeilijk is, is de kans reëel dat ze een doelwit zullen zoeken in Europa. België, als hart van de Europese Unie en het land dat momenteel al in het visier staat van de Iraanse staat, zou hiervoor dus zeker een mogelijk doelwit zijn.