In een ITV-reportage die vanavond uitgezonden wordt getuigen Chinese dokters dat ze van de Chinese overheid zwijgplicht kregen over het coronavirus, de eerste weken na de uitbraak van het virus in de stad Wuhan. Volgens experts had de pandemie vermeden kunnen doen indien China meteen eerlijk gecommuniceerd zou hebben over de uitbraak.  

Midden januari bracht de Chinese overheid de Wereldgezondheidsorganisatie WHO officieel op de hoogte van de uitbraak van het virus en het eerste dodelijke slachtoffer. Maar de Chinese autoriteiten waren op dat moment al minstens een maand op de hoogte van de uitbraak en nog meer belangrijke informatie, die niet gedeeld werd met het WHO.

“We wisten in december al dat er doden gevallen waren en dat het virus ook van mens op mens doorgegeven kon worden”, vertellen Chinese artsen anoniem in een reportage van ITV. “Provinciegouverneurs gaven ziekenhuizen echter de opdracht om de waarheid achter te houden.”

De WHO verklaarde na de inlichtingen van China nog dat er geen bewijs was voor die besmettelijkheid van mens op mens, terwijl de Chinese autoriteiten daar wel degelijk al bewijzen voor hadden. Bovendien zei het WHO ervan overtuigd te zijn dat de uitbraak onder controle was. “We zijn gerustgesteld door de kwaliteit van de onderzoeken en de voorzorgsmaatregelen die in Wuhan genomen worden”, klonk het. 

Virologen uit buurlanden zijn blij dat die informatie eindelijk aan het licht komt, maar zijn ook boos op de Chinese autoriteiten. “Volgens mij had de pandemie voorkomen kunnen worden als China meteen eerlijk gecommuniceerd zou hebben”, aldus viroloog Yi-Chun Lo. “In het prille begin is werkelijk alles fout gelopen.”

1 REACTIE