Verschillende klassieke tekenfilms zijn uit de kinderafdeling van streamingdienst Disney+ verwijderd omdat ze “schadelijke stereotypen” zouden bevatten. Dat schrijft The Mail on Sunday.

Peter Pan, Dumbo en De Aristokatten zijn in principe niet meer te bekijken via kinderaccounts – voor kinderen jonger dan 7 – op de streamingdienst Disney+. De films zijn wel nog te bekijken via de accounts voor volwassenen.

“Schadelijke stereotypen”

Volgens Disney bevatten de drie films “schadelijke stereotypen”. Ze zijn volgens het mediabedrijf bijgevolg niet geschikt voor kinderen jonger dan 7.

Peter Pan zou bijvoorbeeld racistisch zijn omdat er een indianenstam in voorkomt waarvan de leden ‘roodhuiden’ worden genoemd. Een Siamese kat in De Aristokatten zou Aziaten stereotyperend afbeelden. Dombo zou dan weer racistisch zijn tegenover Afro-Amerikanen.

De films werden enkele maanden geleden al voorzien van ‘disclaimers’, waarin gewaarschuwd werd dat de films racistisch en schadelijk waren. De beslissing om de films weg te halen uit de kinderafdeling werd gemaakt door een groep externe experten die moesten oordelen of de films “een wereldwijd publiek vertegenwoordigden”.