Het Vlaams Belang hield woensdag haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie, niet fysiek zoals gewoonlijk, maar als eerste partij in het land volledig digitaal. Partijvoorzitter Tom Van Grieken doopte 2021 tot het ‘Jaar van de Vrijheid’ en haalde hard uit naar het coronabeleid van de regering-De Croo.

Verschillende fractieleiders voerden kort het woord op de digitale nieuwjaarsreceptie in Wilrijk en blikten terug op het voorbije jaar. Kamerfractieleider Barbara Pas had het over het oppositiewerk van het afgelopen en komende jaar, terwijl Fractieleider in het Vlaams Parlement het falende coronabeleid op de korrel nam. Brussels fractieleider Dominiek Lootens-Stael klaagde het geweld tegen de ordediensten, in het bijzonder in Brussel, aan. Europees Parlementslid Gerolf Annemans bekritiseerde het migratiepact van de Europese Unie, terwijl Senator Guy D’Haeseleer de zorgsector een hart onder de riem stak.

“Waarom is deze crisis precies de schuld van de bevolking, en nooit van de regering?”

De hoofdattractie was echter voorzitter Tom Van Grieken, die in zijn toespraak hard uithaalde naar het coronabeleid van de regering-De Croo. “Beste meneer De Croo, binnen enkele dagen leven we al drie maanden met een avondklok”, zei Van Grieken. “Al drie maanden is de horeca dicht. Al bijna drie maanden zijn kapperszaken en schoonheidssalons toe. Al maanden hebben we één knuffelcontact.”

“Maar toch is deze crisis precies steeds opnieuw de schuld van de bevolking en nooit van de regering”, klonk het. “Wie heeft echter mondmaskers vernietigd? Wie heeft de tracing verknoeid? Wie heeft het testen laten stagneren? Wie klungelt met de vaccins? De vorige en deze regering, uw regering.”

“Jaar van de Vrijheid”

De Vlaams Belang-voorzitter hoopt dat 2021 het ‘Jaar van de Vrijheid’ wordt. “Meer dan ooit beseffen we dat vrijheid niet vanzelfsprekend is”, zei van Grieken. “We beseffen het pas echt als het wordt afgenomen: een avondklok, familie niet kunnen zien of geliefden niet kunnen vastpakken. We willen terug de vrijheid om onze tradities en identiteit te beleven, de vrijheid om onze eigen leiders te kiezen, de absolute vrijheid om onze mening te uiten en dus ook de vrijheid om te bewegen en te ondernemen.”

“Tot slot wens ik dat Vlaanderen eindelijk de vrijheid grijpt die ze verdient”, besloot Van Grieken. “Los van dat zwalpende en zinkende Belgische schip met paarsgroene stuurlui. België heeft geen meerwaarde, geen strategische stocks, geen mondmaskers, geen handhavingsbeleid, geen data, geen ‘track and trace’-beleid en geen vaccinatiebeleid. Het enige wat België nog heeft zijn ministers waar niemand heeft voor gekozen en een dure PR-campagne om de indruk te wekken dat er Belgische ploeg zou bestaan.”