De Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden willen een nieuwe ‘impeachment’-procedure opstarten als de Amerikaanse president Trump niet wordt afgezet.

De Democraten willen maandag een stemming houden om vicepresident Mike Pence (Rep.) aan te sporen om Trump af te zetten, zo staat te lezen in een brief van Parlementsvoorzitter Nancy Pelosi (Dem.). Zij willen dat Pence het 25ste Amendement van de Grondwet activeert om Trump onbekwaam te verklaren.

‘Impeachment’

Als Pence niet ingaat op het verzoek – wat erg waarschijnlijk is, dan zouden de Democraten voor de tweede keer een ‘impeachment’-procedure opstarten tegen Trump. 

“Bij de bescherming van onze grondwet en onze democratie zullen we met spoed handelen, want deze president vormt een onmiddellijke bedreiging voor beide”, schrijft Pelosi. “Met het verstrijken van de tijd worden de afschuwelijkheid van de voortdurende aanval op onze democratie door deze president en de onmiddellijke behoefte aan actie nog groter.”

Intussen lopen minstens 25 onderzoeken naar binnenlandse terrorisme na de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers. Er vielen vijf doden, waaronder een vrouw die werd doodgeschoten en twee politieagenten die omkwamen bij de verdediging van het gebouw.