De Democraten hebben vandaag een resolutie ingediend in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om president Donald Trump af te zetten. Zij vinden dat Trump schuldig is aan het ‘aanzetten tot een opstand’. Er wordt verwacht dat die zogenaamde impeachment-procedure er niet zal doorkomen. 

Binnen zo’n 10 dagen vindt de officiële machtsoverdracht van president Trump aan president-elect Joe Biden plaats. Maar de Democraten willen Donald Trump nog voor het einde van zijn officiële ambtstermijn met een impeachment-procedure afzetten. Zij vinden dat Trump een cruciale rol had bij de bestorming van het Capitool vorige week en beschuldigen hem officieel van ‘aanzetten tot een opstand’. 

Vandaag dienden de Democraten een resolutie in, wat de formele start is van de impeachment-procedure. Ze vragen vicepresident Mike Pence om Donald Trump af te zetten, maar daar gaat een heel proces aan vooraf. Morgen of overmorgen zal er gestemd worden in het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten een meerderheid hebben en waar de resolutie dus nog met succes zal passeren. Pence zou dan binnen de 24u Trump kunnen afzetten, maar dat zal hij naar alle waarschijnlijkheid niet doen. De stemming in het Huis van Afgevaardigden is dus nog maar het begin.

Het echte proces zal daarna plaatsvinden in de Senaat, waar de 100 senatoren fungeren als juryleden. Op het einde van dat proces zal gestemd worden over het feit of Trump inderdaad schuldig is aan het ‘aanzetten tot een opstand’. Daar is een tweederde meerderheid nodig om de resolutie echt aan te nemen. Experts zijn het erover eens dat dit niet gehaald zal worden en de impeachment-procedure dus eerder symbolisch is, of een manier om druk te zetten op Republikeinen.