Na de verkiezingen in Georgia en de bestorming van het Capitool, zijn de verkiezingsresultaten wel bekend. De Republikeinen moesten één van de twee zetels winnen om een meerderheid te behouden en dat is niet gelukt. De Democraten hebben nu de meerderheid. Er wordt nu gesproken om Trump opnieuw te proberen af te zetten, zeker na de gebeurtenissen van gisterenavond.

De nieuwe senatoren zijn Jon Ossoff en Raphael Warnock. Ossoff is een politicus en onderzoeksjournalist van joodse afkomst, Warnock is een afro-Amerikaanse dominee. Met hen in de Senaat hebben de Democraten de absolute controle in het Congres. Als 20 januari Joe Biden dan officieel president van de Verenigde Staten wordt, kleurt de hele Amerikaanse politiek blauw. Om zeer correct te zijn, hebben de Democraten niet exact de meerderheid. Er is een verdeling van 50-50. Maar wanneer het Congres in een patstelling beland, moet de vicepresident de beslissing nemen. Die post zal vanaf 20 januari in handen zijn van vicepresident en Democraat Kamala Harris, waardoor de Democraten dus wel de macht in handen hebben.

Impeachment ronde 2?

Het werd eerder al geprobeerd door de Democraten, maar zonder een meerderheid lukte het hen niet om Trump af te zetten. Nu ze wel een meerderheid hebben, willen ze het naar verluidt opnieuw proberen. Het presidentschap van Donald Trump gaat zijn laatste dagen in, omdat 20 januari de machtsoverdracht komt die volgens Trump “ordelijk zal verlopen.” Het is dus in principe een symbolische impeachment, al hopen de Democraten Trump taferelen zoals gisteren te vermijden in de komende weken. Vicepresident Pence zou dan het presidentschap opnemen totdat Inauguration Day aanbreekt.