Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft beslist dat scholen, sportclubs en andere verenigingen sinds 1 januari een renteloze energielening kunnen aangaan. Dit zijn leningen die worden aangevraagd om hun gebouwen energiezuiniger te maken. Tot nu toe kon dit slechts aan 1%. 

De bestaande regeling waarbij scholen, ziekenhuizen, verenigingen etc. een lening konden aanvragen van maximaal 15.00 euro aan 1% en met een looptijd tot 10 jaar, om hun gebouwen energiezuiniger te maken dreigde af te lopen na 31 december 2020. Daarom heeft Demir de einddatum geschrapt en een nieuwe renteloze energielening ingevoerd. “De energiehuizen kunnen vanaf nu ook deze maatregel volop promoten bij het verenigingsleven”, klinkt het bij de Vlaamse minister van Energie.

Tot nu toe konden enkel particulieren die hun woning energetisch wilden renoveren een renteloos krediet aanvragen. Maar volgens Demir was het ook noodzakelijk een dergelijke maatregel in te voeren voor verenigingen, niet-commerciële instellingen en coöperatieve vennootschappen bijgekomen. “Ook veel verenigingen gaan de uitdaging aan om hun gebouwen energiezuinig te maken. Met deze maatregel geven we hen een duwtje in de rug”, aldus Demir.