De Vlaamse media mogen volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever meer in eigen boezem kijken om de breuklijnen in de samenleving en op sociale media te verklaren. Dat zegt hij in De Afspraak op Vrijdag.

“In Amerika heb je inderdaad ideologische media”, zegt De Wever. “In Vlaanderen hebben we zogezegd veel betere media. Al denk ik dat de Vlaamse media door de band ook niet echt een weerspiegeling zijn van de Vlaamse publieke opinie. De onderzoeken over het vertrouwen van de mensen in de klassieke mainstream-media zeggen ongeveer alles.”

De Wever: “In Vlaanderen is toch de hele media ziek in dat bedje?”

Volgens de N-VA-voorzitter worden de verliezers van de globalisering, massa-immigratie en de ecologische en technologische transitie met te weinig empathie en respect behandeld: “‘Ze zijn een beetje oud’, ‘ze stemmen op de Brexit, dus ze zijn een beetje dom’, ‘ze zijn een beetje slecht opgeleid’, ‘ze zijn een beetje racistisch’.”

“In Vlaanderen is toch de hele media ziek in dat bedje”, vraagt De Wever. “De ‘bon ton’, die ‘opinion chic’ altijd over migratie, over legalisering van drugs, over klimaat, waarbij veel mensen aan de onderkant van de samenleving de prijs betalen voor al die evoluties. Die vinden dat helemaal niet zo leuk. Het is niet toevallig dat in Vlaanderen partijen rechts van het centrum massaal op het internet inzetten om daar rechtstreeks aan klantenwerving te gaan doen. Waarom dat zo is, is een vraag die ook opiniemakend Vlaanderen zich eens mag stellen.”