Op 17 december 2020 deelde staatsecretaris van Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) info op Twitter over de vaccincontracten die van vertrouwelijke aard was. Ook minister Frank Vandenbroucke zou daarvan op de hoogte zijn geweest blijkt vandaag. En zijn kabinet zou op 17 december geëist hebben de tweet meteen te verwijderen. Al ontkende hij dit een maand geleden nog. 

“Dat de minister de Kamer die avond op een verkeerd been heeft gezet, is een ernstig feit”, zegt Peter De Roover (N-VA). Hij ondervroeg de minister op de avond van het voorval. Op dat ogenblik wekte hij de indruk dat hij geen informatie bevatte daarover. Vandaag gaven zowel de minister als de staatsecretaris toe dat het kabinet van Vandenbroucke die avond geëist had de foute tweet te verwijderen. “In andere landen wordt daar zwaar aan getild”, gaat De Roover verder. “Ik vraag in een motie dan ook dat de Kamer dat formeel veroordeelt.”

“Van een regering die prat gaat op nieuwe politieke cultuur mag men beter verwachten”

De Rover hekelt zowel het gedrag van Vandenbroucke voor de kamer als zijn collegialiteit aan. “Van een regering die prat gaat op nieuwe politieke cultuur mag men beter verwachten”, klinkt het. “En dat een ervaren politicus als Vandenbroucke de staatssecretaris die avond de kastanjes alleen uit het vuur liet halen, terwijl hij in de aangelegenheid een grote heeft gespeeld, is bijzonder oncollegiaal.”

“Bovendien viel het op dat de anders welbespraakte minister van Volksgezondheid nu zeer karig was in zijn antwoorden en slechts de helft van de spreektijd gebruikte”, vervolgt hij. “Waar hij anders ruim over zijn tijd gaat bij het beantwoorden van parlementaire vragen, bleef Frank Vandenbroucke nu minutieus aan het voorbereide antwoord. Hij bewoog duidelijk op glad ijs en probeerde zich ongemakkelijk snel af te maken van deze uitermate vervelende zaak.”

“De Bleeker heeft een zware fout gemaakt”

Niet alleen de reactie van de minister op het voorval baart De Roover zorgen. Ook het voorval zelf waar De Bleeker weldegelijk vertrouwelijke informatie deelt, duidt volgens De Roover op de slordigheid van de overheid. “Uiteraard bepleiten wij de meest verregaande transparantie van de overheid tegenover de burger. Maar die transparantie mag maar gaan tot op het punt waar contractuele verplichtingen geschonden worden. Het schaadt de geloofwaardigheid van een overheid wanneer ze zich op dat punt op slordig gedrag laat betrappen.”