In de uren nadat Trump geblokkeerd werd, daalden de aandelen van Twitter met bijna 2,5%. Donald Trump werd door Twitter verwijderd omdat het techbedrijf hem “een bedreiging vindt voor de nationale veiligheid.” Daarnaast komen er gigantisch veel reacties.

De aandelen namen volgens Reuters een zware duik. De blokkering van Trump komt als een shock voor velen. Of men nu voor of tegen Trump was, verschillende mensen merken op dat wanneer een gigantisch technologiebedrijf beslist om de president van Amerika, met bijna 90 miljoen volgers, te blokkeren, er toch iets mis is met de vrije meningsuiting. Zo zijn er mensen die de link leggen met bijvoorbeeld andere accounts, zoals de leider van Iran, extremistische imams… die niet geblokkeerd worden. Het schiet bij velen, zelfs bij tegenstanders, in het verkeerde keelgat.

Wereldwijde tegenreacties: “Men juicht censuur toe?!”

Zo schreef Michiel Hoogeveen, schrijver van het boek ‘Het Kluizenaarskoninkrijk’ het volgende: “In 2014 sprak ik met diplomaten uit #NoordKorea. Over vrijheid van meningsuiting en internet. Nooit gedacht dat #BigTech dezelfde argumenten zou gebruiken als #Pyongyang om individuen het zwijgen op te leggen.”

Ook de Nederlandse partij Forum voor Democratie reageert scherp: “Het publieke debat speelt zich nu grotendeels op internet af. Daar moeten dezelfde spelregels gelden als in de publieke ruimte. Ongekozen “woke” Big Tech-bedrijven mogen de spelregels van het debat niet bepalen. #FVD wil censuur van niet-strafbare uitingen verbieden. #TrumpBanned”

Rik Torfs vindt het ook niet kunnen: “Toch een beetje eng dat de grenzen van de vrijheid van meningsuiting niet langer door onafhankelijke rechters maar door machtige multinationals worden bepaald.”

Ayaan Hirsi Ali, een mensenrechtenactiviste, noemt het zelfs “dom en gevaarlijk”: “Trump het zwijgen opleggen is gevaarlijk en dom. Kom dan, blokkeer ons allemaal!” Anderen noemen het censuur: “Ik had nooit gedacht dat ik zou wakker worden en zien dat mensen censuur toejuichen. Veel geluk in het gevecht gehoord te worden wanner jullie opinies gecensureerd worden. Censuur limiteert men niet tot de standpunten waar jij tegen bent.”