Volgens premier Alexander De Croo (Open Vld) neemt de federale regering de mensen wél ‘au sérieux’. Dat heeft hij gezegd in een interview met De Tijd. Daarmee reageert hij op de kritiek van psychologe Elke Geraerts in Het Laatste Nieuws, die hekelde dat de regering de bevolking als imbecielen aanziet. “Dat heeft me geraakt, omdat ik echt denk dat het onterecht is”, klinkt het bij De Croo.

“Meer dan ooit neemt deze regering de mensen wél au sérieux. We hebben veel vertrouwen gehad. We hebben altijd gezegd dat we kunnen slagen als we dit samen doen. Als je mensen vertrouwen geeft, krijg je veel terug”, aldus premier Alexander De Croo.

Of deze regering nog een winnend verhaal kan worden voor Open Vld, wil De Tijd weten, nu critici beweren dat alle liberale principes overboord worden gegooid. “En van wie komt die kritiek? Want ik wil het liefst luisteren naar serieuze mensen. De maatregelen die wij nemen zijn lastig, maar proportioneel. De maatregelen zijn ook grondwettelijk, wat sommigen ook mogen beweren.”

De Croo zegt dat hij kan leven met kritiek. “Dit is geen tijd voor kasplantjes. Niemand moet mij uitleggen dat wij de mensen ongelooflijk veel afpakten – volgens sommigen zelfs hun dromen. Ik kan alleen maar zeggen dat de inspanningen geloond hebben. Na een heel zware tweede golf is het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames drastisch gedaald, waarmee we een eiland in Europa zijn”, besluit de premier.