De Chinese president Xi Jinping waarschuwt voor een nieuwe Koude Oorlog. Dat was een periode waarin meerdere conflicten plaatsvonden tussen het democratische en kapitalistische westen met de communistische wereld. Daarvoor waarschuwde hij in een videoboodschap op een digitale editie van het World Economic Forum (WEF) in Davos. Om dat te vermijden wil hij meer internationale samenwerking en minder protectionisme.

Daarmee verwees China vooral naar de Verenigde Staten, hoewel dat niet rechtstreeks gezegd werd. Voormalig president Donald Trump was namelijk zeer hard voor China. Hij voerde meerdere maatregelen door om handel te beperken of bepaalde Chinese apps te verbieden wegens veiligheidsredenen. Toen Trump vier jaar geleden aan de macht kwam, kwam Xi Jinping met een gelijkaardige boodschap. Nu Biden aan de macht gekomen is, wil hij, of zo lijkt het toch, Biden oproepen de beslissingen van Trump ongedaan te maken. Doet hij dat niet, dreigt dus een nieuwe periode van Koude Oorlog tussen het communistische China en het democratische/kapitalistische Amerika.

Nieuwe Koude Oorlog om te hoek?

Xi Jinping definieert wat voor hem Koude Oorlog betekent ook zeer goed. Volgens hem is er sprake van een Koude Oorlog wanneer er twee of meerdere kampen worden opgericht die elkaar verwerpen, intimideren, bedreigen of isoleren en verstoren met sancties. Hij waarschuwt dat zulk gedrag alleen leidt tot conflict en oorlog. De Chinese president vindt die situatie een gevaar voor de wereldwijde stabiliteit, veiligheid en vrede.

Met die boodschap hoopt Jinping naar eigen zeggen te vermijden dat eender welke strijd of oorlog in eender welke vorm zou uitbreken. Of het nu een koude oorlog, warme oorlog, handelsoorlog of technologie-oorlog zou zijn, eender welk conflict schaadt de economie en raakt vooral de welvaart van de gewone mensen.

“China en de Chinese economie zullen verder liberaliseren” 

China werd echter zelf ook eerst verweten te protectionistisch te zijn, maar Jinping wil naar eigen zeggen opnieuw open staan voor vrijere handel en handelsbelemmeringen opheffen om een vrijere markt te garanderen. Daarnaast wil Peking het land en de investeringen verder liberaliseren, om zo nieuwe mogelijkheden voor economische samenwerking te creëren en economische ontwikkeling en groei te bevorderen.