Lange tijd is verteld dat het risico besmet te geraken aan boord van een vliegtuig klein is. De lucht aan boord is regelmatig ververst. Filters zouden elk virusdeeltje uit de lucht halen. Toch blijkt uit nieuw onderzoek in Nieuw-Zeeland dat het vrijwel onmogelijk is om ‘coronaveilig’ te vliegen. Dat schrijft De Telegraaf.

Op 29 september vorig jaar arriveerde in Auckland, Nieuw-Zeeland, een Boeing 777-300 ER vanuit Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Het vliegtuig vloog met 86 passagiers aan boord op nauwelijks een kwart van de volledige capaciteit.

Het Nieuw-Zeelandse ministerie van Gezondheid analyseert na een positieve test ook de genetische code van het aangetroffen virus. Die leverde inzicht in de vraag hoeveel verschillende besmettingen er tussen twee coronavirussen zitten.

Overigens bleek vijf van de zeven besmette passagiers zich vooraf hadden laten testen en negatief hadden getest. Bij de zeven passagiers afkomstig uit Dubai bleken de genetische codes van de virussen identiek. De onderzoekers leiden daar dan ook uit af dat meerdere besmettingen tijdens de vlucht plaatsvonden.

“Keiharde bewijs dat alle internationale passagiers moeten behandeld worden als potentieel besmet”

De besmette passagiers zaten allemaal in vier opeenvolgende rijen. Acht passagiers die ook in de buurt zaten, raakten dan weer niet besmet. Met een hoge mate van wetenschappelijke waarschijnlijkheid kon men de patiënt identificeren die de besmetting aan boord bracht. Wat bleek? Vier dagen voordat hij het vliegtuig nam, was deze passagier nog negatief getest op corona. Een van de door hem besmette passagiers zat recht achter hem, de anderen allemaal twee of meer stoelen verwijderd in een toestel dat immers nagenoeg leeg was.

Voor de Nieuw-Zeelandse onderzoekers vormen de resultaten het keiharde bewijs dat „alle internationale passagiers die binnenkomen in Nieuw-Zeeland, behandeld moeten worden als potentieel besmet, ook als er voor vertrek is getest, de regels voor het afstand houden zijn opgevolgd en de persoonlijke beschermingsmiddelen (zoals mondmakers) tijdens de vlucht in acht zijn genomen”.

Het Nieuw-Zeelandse onderzoek naar het besmettingsrisico aan boord van een vliegtuig is het eerste waarvan de resultaten onbetwistbaar zijn. Vrijwel alle maatschappijen verplichten een mondmasker. Voor experts is het duidelijk: veiligheidsmaatregelen zijn belangrijk, maar volledige garantie dat niemand aan boord besmet raakt kan het niet bieden.