Op de berichtendienst Telegram zouden, aldus De Telegraaf, coronavaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca te koop worden aangeboden tegen 100 euro voor een dosis. Wellicht gaat het om namaakfraude. Betalingswijze zou gebeuren via bitcoins of cadeaukaarten.

De ‘leveranciers’ beweren binnen de vijf dagen vaccins te kunnen leveren. Die zouden rechtstreeks van de producent komen.

Pfizer laat weten inspanningen te doen om het risico op namaak te verminderen. Europol had vorig jaar al gewaarschuwd voor dergelijke praktijken. 

Wellicht gaat het om handel in namaakvaccins die gebeurt via het dark web. De Belgische Europol-directeur Catherine De Bolle deed eind vorig jaar al een oproep in de kranten van de Duitse Funke-Mediengruppe.

Ze waarschuwde toen dat vervalste coronavaccins ernstige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid. Het is daarom ook ten zeerste afgeraden om in te gaan op eender welk online aanbod.