De coronatraceerapp kampt al sinds een week met aanhoudende problemen. Alle gsm-gebruikers met een Android-systeem, het besturingssysteem van Google, krijgen geen meldingen meer van eventuele blootstellingen. In totaal gaat het om anderhalf miljoen van de 2,3 miljoen Belgische gebruikers.

De ‘blootstellingen’ geven aan in welke maten u in contact bent gekomen met andere personen die eventueel besmet zijn met het coronavirus. Maar deze functie werkt al niet meer sinds 6 januari. De oorzaak is een update die werd doorgevoerd om de app te laten communiceren met de traceerapps uit tien andere Europese landen. Op deze manier kan de app ook blootstellingen in andere landen registreren. 

Het team rond de app probeerde meteen een eerste reparatie door te voeren. Maar dit zonder succes. “We hebben zaterdag alweer een nieuwe update van de app ter nazicht ingediend bij Google”, zegt Bart Preneel, professor cryptografie aan de KU Leuven en bezieler van het project, aan De Tijd. “We zetten wat druk en hopen dat dit euvel misschien vandaag nog opgelost raakt.