Het Amerikaanse Congres heeft de overwinning van Democratisch presidentskandidaat Joe Biden zojuist bekrachtigd, nadat de werkzaamheden urenlang stil lagen toen Trump-aanhangers het Capitool bestormden.

Democratisch presidentskandidaat Joe Biden is nu officieel de volgende president van de Verenigde Staten van Amerika. Zijn verkiezingsoverwinning werd bekrachtigd door het Amerikaanse Congres. 

Bestorming Capitool

“De aankondiging van de staat van de stemming door de voorzitter van de senaat wordt als voldoende beschouwd voor de verkiezing van de president en de vice-president“, besloot vice-president Mike Pence (Rep.), die de zitting voorzat.

De zitting werd urenlang stilgelegd nadat Trump-aanhangers het Capitool bestormden. Het kostte de politie meer dan drie uur om het gebouw opnieuw vrij te maken. “Tegen degenen die vandaag in ons Capitool een ravage hebben aangericht – jullie hebben niet gewonnen”, zei Pence bij de hervatting van de zitting. “Laten we weer aan het werk gaan.”

Trump: “Er zal een ordelijke overdracht plaatsvinden”

Intussen kondigt aftredend president Trump aan dat er op 20 januari een ordelijke overdracht zal plaatsvinden. “Ook al ben ik het totaal oneens met de uitslag van de verkiezingen, en de feiten geven mij gelijk, toch zal er op 20 januari een ordelijke overdracht plaatsvinden”, zei Trump. “Ik heb altijd gezegd dat we onze strijd zouden voortzetten om ervoor te zorgen dat alleen legale stemmen werden geteld. Hoewel dit het einde betekent van het beste presidentschap in de presidentiële geschiedenis, is het slechts het begin van onze strijd om Amerika weer groot te maken!”