Testen uitgevoerd door het Braziliaanse Butantan Instituut wijzen uit dat het Chinese CoronaVac-vaccin (van het bedrijf Sinovac) veel minder goed presteert dan was aangekondigd. Het onderzoek wijst uit dat de effectiviteit van het vaccin slechts 50,4% is. Dat resultaat ligt nauwelijks boven de minimumgrens van 50% die door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt opgelegd.

Begin december werd nog in de Vlaamse pers gemeld dat het Chinese vaccin voor 97% effectief zou zijn. Het gekende gebrek aan transparantie vanwege China liet niet toe die bewering te controleren. Brazilië is het eerste land dat het vaccin in de praktijk heeft getest. Bij een eerste onderzoek, vorige week, werd de effectiviteit al teruggebracht naar 78%. Nu de definitieve resultaten binnen zijn, blijkt CoronaVac nauwelijks te voldoen aan de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Ter vergelijking: de vaccins van Pfizer en Moderna hebben een effectiviteit van 95%.

Het vaccin als geopolitiek wapen

China had het vaccin nochtans uitgespeeld als internationaal politiek wapen. Armere landen klaagden erover dat de westerse vaccins te duur en te laat verkrijgbaar zouden zijn. “Het gaat westerse landen alleen om winst, winst, winst. Ze verdienen een schop in hun kont.”, foeterde de Filipijnse president Duterte. Deze landen (Filipijnen, Mexico, Marokko, Egypte, Turkije, Maleisië, Indonesië, Pakistan, …) lieten zich verleiden tot het goedkope Chinese vaccin. Zij kregen van China ook gulle leningen om die aankoop te doen.

President Bolsonaro van Brazilië liep nochtans eerst niet hoog op met het Chinese vaccin. Hij kocht het uiteindelijk toch aan na binnenlands politiek ongenoegen over de coronacijfers. 

Voor China paste de zet in een strategie op wereldleider te worden in de biotechnologie en bio-economie, wat slecht nieuws zou zijn voor Vlaanderen, dat momenteel in die sector een vooraanstaande rol speelt.

China gebruikt het vaccin ook als politiek wapen. Zo worden buurlanden onder druk gezet om de Chinese dominantie van de Zuid-Chinese Zee te aanvaarden en hun kritiek in te slikken over de droogte die wordt veroorzaakt in de Mekong-regio door de bouw van dammen in China. Van moslimlanden wordt verwacht dat ze zich inschikkelijker opstellen over de behandeling van de islamitische Oeigoeren door het Chinese regime.

De zwakke resultaten van het Chinese vaccin zijn een ernstige tegenvaller voor de armere landen die het in grote hoeveelheden hebben besteld.