Volgens de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi staan China en de Verenigde staten op een tweesprong in hun relatie. Dat heeft hij gezegd in een interview met de staatsmedia, zo schrijft Het Nieuwsblad. De minister hoopt dat beide grootmachten, na een periode van “ongekende problemen” in hun onderlinge relatie, opnieuw toenadering kunnen zoeken. 

Onder president Donald Trump begonnen de Verenigde Staten een handelsoorlog tegen China. Volgens de Trump-administratie is Peking daarnaast ook onvoldoende transparant geweest over de uitbraak van het coronavirus.

Wang stelt echter dat zijn land snel heeft ingegrepen toen het coronavirus voor het eerst opdook in Wuhan. Uit verschillende onderzoeken zou blijken dat “de pandemie waarschijnlijk is veroorzaakt door afzonderlijke uitbraken op meerdere plaatsen in de wereld”. Volgens de minister heeft China wereldwijd de alarmbellen doen afgaan.

Wang gelooft dat Washington en Peking hun onderlinge relatie kunnen herstellen als de VS “leren uit het verleden”. “We hopen dat de volgende Amerikaanse regering opnieuw kiest voor een verstandige aanpak, de dialoog met China hervat, onze bilaterale relatie normaliseert en weer gaat samenwerken.”

“We weten dat sommige mensen in de VS zich ongemakkelijk voelen bij de snelle ontwikkeling van China. Maar de beste manier om aan kop te blijven, is door constante zelfverbetering, niet door de ontwikkeling van anderen tegen te houden”, besluit Wang.