China lijkt steeds verder te gaan in zijn dreigementen tegenover Taiwan. Het eiland lijkt binnenkort de onafhankelijkheid formeel te willen uitroepen, al is dit volgens president Tsai Ing-wen al niet meer nodig omdat Taiwan al een onafhankelijke staat is. Maar China beschouwt het land nog steeds als hun grondgebied. Daarom waarschuwt het nu dat elke poging tot het streven naar onafhankelijkheid zal resulteren in oorlog.

De waarschuwing lijkt niet enkel naar Taiwan gericht te zijn. China richt zich voornamelijk ook naar Amerika en diens nieuwe president Joe Biden. De Verenigde Staten zijn al decennialang bondgenoot van Taiwan en bieden deze onder andere militaire ondersteuning. Onder het presidentschap van Donald Trump werden deze banden nog extra versterkt en genoot het eiland voor het eerst sinds het herstel van de diplomatiek banden met Peking in 1979 van meer steun dan ooit.

Ook de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken en Pentagon-woordvoerder John Kirby maakten duidelijk dat ze de banden met Taiwan wil behouden en het werk van Trump zullen verder zetten.  “Het Amerikaanse leger blijft in alle opzichten klaar om aan onze veiligheidsverplichtingen in de regio te voldoen”, zegt Kirby. 

De relatie tussen Taiwan en China was lange tijd onveranderd. Maar sinds Chinees president Xi Jingping aan de macht kwam in 2012 werd de greep op het eiland opnieuw groter en ontstond er opnieuw een groeiende kreet naar onafhankelijkheid in Taiwan. De spanning lopen nu steeds meer op en China waarschuwt dat er gevolgen zullen komen indien Taiwan zijn onafhankelijkheid uitroept. “Wie met vuur speelt zal zich verbranden. De onafhankelijkheid van Taiwan betekent oorlog”, zegt de Chinese woordvoerder van het ministerie van Defensie.