Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, heeft bij het Franse Europe 1 stevig uitgehaald naar de farmabedrijven. Hij deed dat naar aanleiding van de vertragingen bij de leveringen van coronavaccins. Dat schrijft De Standaard.

De voorzitter van de Europese Raad Charles Michel (MR) wil weten waarom de farmabedrijven vertragingen aankondigen. “Wat we van deze bedrijven vragen, is meer transparantie”, benadrukte Michel. “We gaan zeker de contracten afdwingen die we met deze bedrijven hebben afgesloten. We gaan daarvoor alle juridische middelen gebruiken.”

Volgens Michel heeft de Europese Unie telkens fors gereageerd en op tafel geklopt toen bijvoorbeeld Pfizer enkele weken uitstel aankondigde. Daardoor is het uitstel van enkele weken beperkt gebleven tot een vertraging van de leveringen. “We moeten onze mouwen oprollen en vechten voor meer duidelijkheid.

Toch heeft de voorzitter van de Europese Raad ook begrip voor de moeilijkheden waarmee de farmabedrijven geconfronteerd worden. “We begrijpen dat die bedrijven productieketens moeten opzetten en dat er dat obstakels kunnen zijn. Er kunnen ook moeilijkheden opduiken bij het leveren van de grondstoffen”, besluit Michel.