Recread, de sectorfederatie van kampeer- en recreatiebedrijven, heeft een verzoekschrift ingediend bij de Raad van State. Ze eisen dezelfde voorwaarden als hotels, B&B’s en de individuele vakantiewoningen en vakantieappartementen aan de kust. Deze mogen momenteel wel open blijven terwijl de campings en vakantieparken al bijna drie maanden gesloten zijn.

“Na bijna drie maanden verplichte sluiting zien de campings en vakantieparken geen enkel argument om nog langer gesloten te blijven”, klinkt het bij Dirk Metsu, woordvoerder van Recread. “Onze ondernemers zijn absoluut niet tevreden met het uitstel van een beslissing voor onze sector tot 5 februari. Door de aanhoudende schending van het gelijkheidsbeginsel dreigen almaar meer bedrijven over de kop te gaan.”

Volgens Metsu kunnen campings en vakantieparken op een even coronaveilige wijze open blijven als andere overnachtingsplaatsen. “Meer nog, zij kunnen op een veiligere manier gasten ontvangen. En toch mochten zij niet openblijven en nu nog steeds niet heropenen. Wij vragen gelijke openingsvoorwaarden zoals voor de andere logiesformules. Er gelden strikte veiligheidsprotocollen op onze terreinen die afgelopen zomer goed gewerkt hebben. Ter plaatse wordt ook toegezien op de naleving van alle veiligheidsmaatregelen.” Alle campings en vakantieparken sloten de deuren op 3 november en zijn ondertussen al bijna drie maand gesloten.