Een opvallende naam tussen de genomineerden voor de Nobelprijs voor de Vrede 2021. De Black Lives Matter-beweging is één van de kanshebbers, maar op sociale media komt heel wat kritiek op die nominatie. Dat meldt The Guardian.

Noors parlementslid Petter Eide, lid van de Noorde socialistische partij, besloot om Black Lives Matter op de lijst van nominaties te zetten voor de Nobelprijs voor de Vrede. “Ik vind het toenemende conflict gebaseerd op ongelijkheid één van de belangrijkste uitdagingen die we hebben gezien in Amerika, maar ook in Europa en Azië”, aldus Eide. 

Zijn keuze voor Black Lives Matter was dan ook snel gemaakt. “Black Lives Matter is een zeer belangrijke wereldwijde beweging geworden om raciale onrechtvaardigheid te bestrijden”, zo verantwoordt hij zijn keuze. “Ze hebben een geweldige prestatie geleverd in het vergroten van het wereldwijde bewustzijn over raciale onrechtvaardigheid.”

Op sociale media weerklinkt vooral veel kritiek op de bekendmaking van de nominatie voor Black Lives Matter. Vooral het feit dat de Black Lives Matter-betogingen in de Verenigde Staten regelmatig uitliepen op brandstichtingen en rellen, zorgt voor veel onbegrip over de nominatie. 

1 REACTIE