Joe Biden wil de naar schatting 11 miljoen immigranten in de Verenigde Staten een vaste verblijfstatus geven. Daartoe zal Biden op zijn eerste werkdag een nieuwe wet indienen bij het Congres. Dat melden bronnen rond de president.

De laatste keer dat een president een grote groep immigranten een vaste verblijfstatus verleende, was in 1986 onder Ronald Reagan. Dat jaar kregen 3 miljoen immigranten amnestie.

Middels presidentiële decreten wil Biden ook meteen enkele beslissingen van zijn voorganger Donald Trump ongedaan maken. Dat zegt zijn toekomstige stafchef Ron Klain aan persbureau AP.

Zo zal Biden onder meer het inreisverbod voor inwoners uit enkele islamitische landen afschaffen. De Verenigde Staten zullen ook opnieuw toetreden tot het klimaatakkoord van Parijs. Na zijn inauguratie zal hij ook een mondmaskerplicht afkondigen in overheidsgebouwen van de federale overheid. 

Bidens beleid bestaat uit vier prioriteiten, met name de strijd tegen het coronavirus en de klimaatopwarming, de heropleving van de economie en het stimuleren van sociale en raciale rechtvaardigheid. “De verkozen president Biden zal laten zien dat Amerika terug is, en hij zal maatregelen nemen die ervoor zorgen dat Amerika opnieuw zijn plaats inneemt in de wereld”, besluit zijn stafchef.

1 REACTIE

  1. Men moet zijn kiezerskorps op pijl houden, zeker als men met de hakken over de sloot verkozen is. Voor de tegenstanders van mr Trump is dat moeilijker om ineens 11 miljoen kiezers bij te maken. Ook in de VSA is ‘Stop Inwijking’ geen ijdele slogan. Het zou me niet verwonderen als er binnen het Bidden kamp niet meer dan 11 miljoen blanken zouden zijn die die inwijking niet steunen en daarom aansluiten bij de Amerikanen van Trump.