Kersvers Amerikaans president Joe Biden (Dem.) heeft een borstbeeld van voormalig Brits premier Winston Churchill verwijderd uit zijn kantoor en vervangen door een beeld van Amerikaans vakbondsleider Cesar Chavez.

Tijdens het presidentschap van George W. Bush stond er al eens een ander beeld van Churchill, dat door toenmalig Brits premier Tony Blair in leen werd gegeven aan Bush. Dat beeld werd op zijn beurt teruggestuurd naar de Britse ambassade bij het aantreden van Barack Obama en vervangen door een beeld van Martin Luther King Jr.

De buste van Churchill die zojuist werd verwijderd is een ander exemplaar en werd daar geplaatst door Donald Trump, de voorganger van Biden.

Churchill vervangen door Cesar Chavez

De kersverse president verving het borstbeeld door een buste van Cesar Chavez, de 1993 overleden vakbondsleider en oprichter van de National Farm Workers Association – tegenwoordig United Farm Workers. Chavez leidde een vijf jaar durende staking van druivenplukkers en een landelijke boycot van Californische druiven. Hij werd in 1994 postuum onderscheiden met het Presidential Medal of Freedom.

Naast dat van Chavez staan er ook borstbeelden van Martin Luther King Jr., Rosa Parks en voormalig president John F. Kennedy in het zopas heringerichte kantoor van Biden.