Het antwoord op die vraag leest u deze week in een onderzoek van ‘t Pallieterke. Een select kransje commissieleden beslist over welke VZW’s en organisaties in Vlaanderen in aanmerking komen voor (nieuwe) subsidies op basis van het ‘Decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk’. Zij draaien mee aan de knoppen van het Vlaams subsidiebeleid. Hun advies blijkt onbetwistbaar. Deze beoordelingscommissie bevat heel wat ‘linkse activisten en journalisten’, die er een duidelijke ideologische agenda op nahouden.

Een eenvoudige ‘wie is wie’ van de leden van de beoordelingscommissie G illustreert dat u als vereniging dus maar beter beschikt over de juiste papieren en een goed netwerk. Connecties met de vredesbeweging, met linkse media en met de christelijke vakbeweging strekken zeker tot aanbeveling. Ook doelstellingen in de missie van uw organisatie waarin de woorden ‘inclusief’, ‘warm’, ‘verbindend’ in voorkomen verhogen mogelijk uw kansen. 

Beoordelingscommissie G fungeert als ‘trechter en filter’ voor elke nieuwe vereniging die ooit hoopt te kunnen rekenen op subsidies van de Vlaamse overheid in de sector van het ‘sociaal-cultureel volwassenenwerk’. Het spreekt voor zich dat deze commissie strategisch cruciaal is. 

Ze beslist namelijk welke organisatie of initiatief het waard is om subsidies te krijgen uit de subsidie-enveloppe van de Vlaamse Regering. Benieuwd om te ontdekken wie precies aan de touwtjes trekt? 

Lees het volledige artikel hier of koop de nieuwste papieren versie van ‘t Pallieterke.