Verschillende Belgische politici reageerden sinds gisterenavond op de gebeurtenissen in de Verenigde Staten.

“Schok en ongeloof bij de huidige gebeurtenissen in het Amerikaanse Capitool, symbool van de Amerikaanse democratie”, tweet premier Alexander De Croo (Open Vld). “Wij vertrouwen erop dat de sterke instellingen van de Verenigde Staten dit uitdagende moment zullen overwinnen. Volledige steun voor de gekozen president Joe Biden.”

Open Vld

“Donkere periodes zijn niet veraf als men opruiende taal van bepaalde politici verder zonder tegenspraak de vrije loop laat”, reageert Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert. “De achterban ziet het als een groen licht voor (naar hun oordeel) gerechtvaardigd geweld, verbaal en fysiek. Gevaarlijk pad.”

“Voor onze ogen zien we live een poging tot staatsgreep in het machtigste land van de wereld”, tweet Vlaams vicepremier Bart Somers (Open Vld). “Dat is waar populisme en extremisme toe leidt. Een absolute schande!”

Voormalig Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten ziet parallellen met België. “Ondertussen bij ons, dezelfde breuklijn”, aldus Rutten. “Dezelfde alternatieve werkelijkheid. Wolven in schaapsvacht, wachtend op het juiste moment. Dit is de enige relevante politieke strijd de komende jaren. Aan welke kant van de geschiedenis ga je staan? Democraten, united we stand.”

CD&V

CD&V-voorzitter Joachim Coens richt het woord rechtstreeks tot aftredend president Trump: “Let op je gedachten, want je gedachten worden je woorden Let op je woorden, want je woorden worden je daden Let op je daden, je daden worden je gewoontes Let op je gewoontes, je gewoontes vormen je karakter Let op je karakter, je karakter bepaalt je bestemming.”

“Veel moeilijker dan Trump uit het Witte Huis krijgen, is Trumpisme uit de politiek krijgen”, schrijft partijgenoot en staatssecretaris Sammy Mahdi. “De parallelle werelden die sociale media mogelijk hebben gemaakt, maken het er niet makkelijker op.”

Groen

Groen-voorzitter Meyrem Almaci noemt de feiten van gisteren “het resultaat van 4 jaar onafgebroken opruien en polariseren”. “Bij het zien van zulke beelden word ik even stil en zelfs triest”, tweet haar partijgenoot Kristof Calvo. “Onze democratie is fragiel. Leugens en haat zijn als een virus. Als we daar te laks in zijn, ontspoort het zeer snel. Onze democratie vraagt onze inzet, strijdvaardigheid en alertheid. Elke dag opnieuw.”

“Dit gebeurt wanneer je jarenlang polariseert”, aldus sp.a-voorzitter Conner Rousseau. “Dit gebeurt wanneer je jarenlang haat en verdeeldheid zaait. Dit gebeurt wanneer je jarenlang extreemrechts normaliseert. Stop die zot.”

N-VA

N-VA-voorzitter Bart De Wever is karig met commentaar, maar deelt een video van Republikeins president Ronald Reagan die de Amerikaanse instellingen en de merites van een vredevolle machtsoverdracht bezingt.

https://twitter.com/Bart_DeWever/status/1346939542771798016

N-VA-Kamerlid Theo Francken reageerde uitgebreid op Facebook. “Wat er in de States gebeurt kan geen zinnig mens goedkeuren”, schrijft hij. Hoewel hij het hele presidentschap van Trump niet wil afdoen als slecht, noemt hij de ontwikkelingen sinds de verkiezingen van november “beschamend” en “gewoon zielig”.

Vlaams Belang

“Over Amerikaanse verkiezingen in feite niets meer gezegd sinds november”, zegt Europees Parlementslid Gerolf Annemans. “Maar nu even dit: verkiezingen verliezen is dat erkennen. Ik heb het zelf ook ooit beleefd en zei toen dat we zouden terugkomen en dat deden we. Nu volg ik plus minus Ann Coulter.” Coulter was Trump-aanhanger van het eerste uur, maar steeds consequent kritisch voor zijn bij momenten irrationele optreden.