De federale regering had de kans om extra coronavaccins te kopen, maar liet na dit te doen. Dat meldt N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter. “Met de extra 2,5 miljoen vaccins had men op een snelle manier 1,25 miljoen personen kunnen vaccineren”, klinkt het.

De federale regering tekende in in de aankoopprocedure van de Europese Unie voor het Pfizer-BioNTech-vaccin. België bestelde 5 miljoen van de 200 miljoen vaccins die in totaal besteld werden. Daarnaast had de Europese Commissie een optie om 100 miljoen bijkomende dosissen te bestellen, omgerekend zou dit neerkomen op zo’n 2,5 miljoen extra dosissen voor ons land. Ter vergelijking: Duitsland ontving 30 van die 100 miljoen vaccins.

N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter klaagde de Belgische vaccinstrategie al eerder aan, zoals toen bleek dat België in december een symbolische levering van slechts 10.000 vaccins kreeg, terwijl Nederland er meer dan 165.000 mocht ontvangen.

“Regering heeft onvoldoende stappen gezet”

“Het is duidelijk dat de premier noch de minister van Volksgezondheid voldoende stappen gezet hebben om het deel aan vaccins waarop onze bevolking volgens de Europese verdeling recht op heeft naar ons land te brengen”, zegt Depoorter.

“Toen de goede klinische resultaten van het BioNtech/Pfizervaccin bekend werden gemaakt, had men onmiddellijk moeten reageren en de 2,5 miljoen extra vaccins voor ons land moeten opeisen”, klinkt het. “Dat is bij mijn weten niet gebeurd. De trage levering van de vaccins en het feit dat we voor de komende 10 miljoen aan Pfizervaccins opnieuw bij de laatste in de rij staan, zijn het gevolg van een gebrek aan vooruitziendheid van de regering. Met de extra 2,5 miljoen vaccins had men op een snelle manier 1,25 miljoen personen kunnen vaccineren, bovenop de bewoners en personeel van de woonzorgcentra, beginnende met de eerstelijnszorgverstrekkers en de mensen werkzaam in de ziekenhuizen die onder alle omstandigheden klaar moeten zijn voor een eventuele derde golf.”