Tientallen bedrijven hebben hun banden met voormalig Amerikaans president Donald Trump en enkele Republikeinse Congresleden verbroken. Aanleiding is de bestorming van het Capitool op 6 januari uit protest tegen de verkiezingsoverwinning van Joe Biden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Onder meer Walmart, Amazon en Morgan Stanley zetten de politieke financiering van 147 Congresleden stop. Die stemden tegen de beëdiging van Joe Biden als president. Hallmark vroeg de Republikeinse senatoren Josh Hawley en Roger Marshall zowaar om hun donaties terug te storten.

Experts zijn het erover eens dat een gebrek aan steun vanuit de bedrijfswereld de beslissingen van politici kan beïnvloeden. Volgens Donald Hambrick, professor management aan de Pennsylvania State University, is het inhouden van donaties de sterkste actie die bedrijven kunnen ondernemen. “Het terugschroeven van de financiering raakt deze politici”, klinkt het.

Hambrick verwacht dat nog meer bedrijven zullen volgen. “Personeelsleden en klanten gaan druk uitoefenen op deze bedrijven om iets te doen en de Republikeinen te straffen die hiertoe bijgedragen hebben.” Dat zou een impact kunnen hebben op de stemming in de Senaat over Trumps impeachment.

Zo moest Kevin McCarthy, leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, zijn steun aan Donald Trump intrekken onder druk van de bedrijfswereld.