In Nederland is voor de eerste keer sinds het begin van de coronacrisis een avondklok ingegaan, maar dat wordt niet goed ontvangen door vele Nederlanders. Er werden 3.600 boetes uitgedeeld, 25 mensen werden gearresteerd en er werd zelfs een coronateststraat afgebrand in het dorpje Urk. Daar kwamen tientallen jongeren op straat uit protest en dat mondde uit in een rel met brandstichting.

Voor Vlamingen, Brusselaars, Walen, Fransen, Duitsers en nog veel andere mensen is een avondklok ondertussen al een zeer bekend concept geworden. Voor de Nederlanders is het echter een volledig nieuwe maatregel die nooit eerder werd ingevoerd. Vanaf 9 uur ’s avonds tot half vijf ’s ochtends moeten de straten leeg zijn van de overheid.

Om te zeggen dat enkele Nederlanders daar niet zo blij mee waren is nog lichtjes uitgedrukt. In Rotterdam kwamen 150 mensen op straat. In Stein, gelegen in Nederlands Limburg, werd er met vuurwerk gegooid. In Urk werd een coronateststraat afgebrand. Ze gooiden stenen naar de ordediensten, de ordediensten werden met vuurwerk beschoten en verschillende combi’s werden verwoest. De politie kon iets voor middernacht de rust doen wederkeren.