Vaccinproducent AstraZeneca stuurt zijn kat naar een topoverleg van de EU over de vertraging van vaccinleveringen. Het overleg wordt een dag uitgesteld.

Het conflict tussen AstraZeneca en de Europese Commissie, over vertraging van levering van vaccins, bereikt een nieuw dieptepunt. De Brits-Zweedse vaccinproducent weigert nu deel te nemen aan een EU-topoverleg over de kwestie.

Eerder gaf de CEO van AstraZeneca, Pascal Soriot, een explosief interview waarin hij verklaarde dat zijn bedrijf geen contractuele verplichting had om de EU van vaccins te voorzien. Volgens Soriot dient het bedrijf zich louter “maximaal in te spannen”. Volgens de Commissie had het bedrijf echter ook de contractuele verplichting om over voldoende productiecapaciteit te beschikken.

AstraZeneca zal naar verwachting 60 procent minder vaccins leveren dan aanvankelijk voorzien in het eerste kwartaal van 2021. Het bedrijf zou problemen ondervinden in het productieproces.