Lodewijk Asscher stopt als lijsttrekker van de Nederlandse PvdA vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. 

Bij de toeslagenaffaire werden tussen 2013 en 2019 zo’n 26.000 Nederlandse ouders ten onrechte verdacht van fraude met de kinderopvangtoeslag. In veel gevallen werd ze erg hard aangepakt door de belastingdienst. Als voormalig minister van Sociale Zaken dook de naam van Asscher vaak op in de affaire.

Asscher: “Ik stel me niet opnieuw verkiesbaar”

Asscher maakte zijn terugtreden bekend in een videoboodschap en kondigde aan dat hij deze termijn als Kamerlid afmaakt, maar niet terugkeert na de verkiezingen op 17 maart.

“Ik wist niet dat de Belastingdienst een onrechtmatige jacht had geopend op duizenden gezinnen”, zegt Asscher. “Diegenen die openlijk mijn integriteit in twijfel trekken en mij van kwade intenties beschuldigen, die weten niet wie ik ben en waarom ik dit werk doe.”

Hoewel Asscher naar eigen zeggen niets fout heeft gedaan, en zelfs boetes en wetten matigde, treedt hij toch terug. “Ik hoop vurig dat op 17 maart een sterkere Partij van de Arbeid wordt gekozen”, klinkt het. Ik stel vast dat de discussie over mijn rol op dit moment het niet mogelijk maakt om daarvoor te zorgen. Daarom heb ik mijn positie als lijsttrekker ter beschikking gesteld. Ik stel me niet opnieuw verkiesbaar.”

De Nederlandse regering-Rutte III staat onder zware druk om af te treden. Vrijdag zou de regering met een officiële reactie komen.