De LUCA School of Arts introduceert een opvallende nieuwe studierichting op haar campus: ‘design for impact’. Concreet zullen de studenten er leren om op een creatieve artistieke manier aan activisme te doen. “De bedoeling is dat de studenten hun creatieve talent inzetten om de wereld te verbeteren”, klinkt het. Op sociale media weerklinkt vooral kritiek. 

Activisme en duurzaamheid zijn actuele en bij een deel van de jeugd populaire onderwerpen dezer dagen. Daar wilde de Gentse LUCA School of Arts iets mee doen, en dus besloten ze een nieuwe studierichting te maken om studenten te leren hoe ze aan activisme kunnen doen. 

‘Design for impact’ is de officiële naam van de opvallende richting, een mix van creativiteit en activisme zullen daarbij centraal staan. De richting bestaat niet in tegenstelling tot de normale, traditionele richtingen niet uit vakken, maar uit verschillende projecten die draaien rond maatschappelijke kwesties. Voor die maatschappelijke kwesties baseert de school zich op de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

“Wereld verbeteren”

“De bedoeling is dat de studenten hun creatieve talent inzetten om de wereld te verbeteren”, aldus Marijke Dirickx, opleidingshoofd beeldende vormgeving, aan HLN. “Zodat ze echt een verschil kunnen maken, groot of klein.” De wereld verbeteren met kunst of creativiteit, kan dat dan? Zeker, vindt de school. “Want als we de grote problemen willen aanpakken, moeten we met radicaal nieuwe oplossingen durven komen.”

Vanaf volgend semester al kunnen studenten de richting volgen. “De inschrijven zijn volop bezig”, klinkt het. “We mikken op een 20-tal studenten voor dit academiejaar en op een 40-tal voor volgend jaar.”

Op sociale media krijgt de school en de nieuwe richting vooral negatieve reacties.