De aanklagers van de Amerikaanse rechtbanken veranderen van positie. Eerst geloofden ze dat de ‘Capitoolbestormers’ politici wilden vermoorden, maar daar is geen bewijs voor. Ze laten daarom deze claim volledig vallen. Dat beweert CNN op basis van enkele rechtbankpapieren en meldt onder andere de VRT.

De papieren waarop CNN zich baseerde hadden te maken met de zaak van Jacob Chansley. Hij is een hardline QAnonaanhanger en is internationaal bekend als de QAnonsjamaan. Vooral zijn unieke uiterlijk, met zijn tattoos en dierenvel met hoorns, zorgde ervoor dat hij internationaal bekend werd. Hij werd er eerst van beschuldigd de intentie te hebben gehad politici te vermoorden samen met andere bestormers, maar daar is geen bewijs voor.

Geen bewijs, claim uit documenten gehaald

De claim werd aanvankelijk gemaakt op basis van enkele bewijsstukken. Ten eerste liet hij naar verluidt een briefje achter voor vicepresident Mike Pence met de tekst dat “het een kwestie van tijd is, gerechtigheid komt eraan.” Daarnaast beweren de autoriteiten dat ze “op basis van gevonden bewijs kunnen concluderen dat ze van plan waren functionarissen gevangen te nemen en te vermoorden.” Dat zouden ze geconcludeerd hebben op basis van de woorden en daden van Chansley.

Een openbare aanklager in Arizona heeft de rechter echter gevraagd deze bewering uit de rechtbankpapieren te schrappen omdat het misleidend zou kunnen zijn. Michael Sherwin, de officier van Justitie in Washington, zegt dat er geen direct en onvoldoende bewijs is om Chansley intentie tot gevangenneming en moord ten laste te leggen.