De Nederlandse actualiteitswebsite ‘GeenStijl’ heeft een crowdfunding opgezet voor een van de slachtoffers van de rellen en plunderingen in Nederland. Maaike Neufeglise, uitbaatster van de winkel ‘Primera’ in Den Bosh, reageerde gisterenavond emotioneel wanneer ze hoorde dat er al meer dan 73.000 euro werd opgehaald. Intussen staat de teller al boven de 100.000 euro.

“Ik voel momenteel niets. Ik ben boos, verdrietig. Ik ben zo uit het veld geslagen. Dit heeft niets met corona te maken. Het is doelbewust stuk maken en stelen”, vertelde Neufeglise dinsdagochtend nog nadat een groep relschoppers haar winkel kapotsloegen. “De winkel is ons kindje. Mijn hart is gebroken.” Uitgerekend op haar vijftigste verjaardag verloor Maaike een deel van haar fortuin. “Ik had me deze mijlpaal heel anders voorgesteld. Maar we moeten verder. Ik weet alleen nog niet hoe.”

De Nederlandse actualiteitswebsite ‘GeenStijl’ startte bijgevolg een crowdfunding-actie op. Daar werd ondertussen al meer dan 100.000 euro voor opgehaald. “Ik had me voorgenomen om heel sterk te zijn, maar ik weet gewoon niet wat zeggen”, klonk het gisteren bij Eva Jinik aan tafel in het gelijknamige televisieprogramma op RTL. “We zijn zo verrast door zoveel mensen die ons een warm hart toe dragen en het beste met ons voorhebben. Je ziet in wat voor fijn land we leven”.

“Ik laat me niet wegpesten door terreur”

Maaike zal haar winkel zeker en vast terug openen vertelt ze. “Ik laat me niet wegpesten door terreur. En ik blijf het terreur noemen, want dat is het. Ik ben heel blij dat ik hier mag zijn vanavond. Dat ik een podium krijg om voor alle ondernemers in Nederland een stem te zijn. Om daarnaast te zeggen: Stop hier mee!

Naast de crowdfunding voor Maaike’s Primera zijn er ook nog verschillende ander acties opgezet om slachtoffers van de rellen en plunderingen te steunen. Zo wordt er ook voor een winkeluitbater in Rotterdam en een gepensioneerde dame wiens auto in brand werd gestoken geld opgehaald.