Vanochtend plaatste Werner Niemegeers (62), in persoonlijke naam (maar beroepsmatig advocaat en voorzitter van het Vlaams Forum voor Democratie nvdr), het schrijnend verhaal over de “mensonterende behandeling” van zijn moeder die verblijft in een Vlaams Woonzorgcentrum, op Twitter. Niemegeers dreigt met gerechtelijke stappen als de situatie niet snel verandert. “Ik schreef vandaag over mijn moeder, maar deze wantoestanden doen zich in heel wat WZC voor” zegt Niemegeers aan onze redactie.

Hij roept dan ook de politieke verantwoordelijken op “om niet langer weg te kijken van deze schrijnende situaties”.

Het verhaal grijpt heel wat mensen duidelijk naar het hart en ontlokte intussen al heel wat reacties. Het psychologisch leed dat de remedie veroorzaakt is immers enorm. Wordt daar beleidsmatig rekening mee gehouden vraagt Niemegeers zich openlijk af? En dan heeft hij het nog niet eens over de mensen die alleen moeten sterven zonder bijstand van hun familie! Want hij is er zich van bewust dat er nog ergere gevallen dan dat van zijn moeder.

Opgesloten tussen vier muren

“Mijn moeder zit in de coronacrisis al enkele maanden opgesloten in haar kamer. Opgesloten tussen 4 muren. Zonder bezoek van familie of vrienden… Het is de bewoners zelfs verboden om op de gang te gaan. Ze moeten in hun kamer blijven”

“Ze is slecht ziend en kan bijna niet meer gaan. Ze kan niet meer lezen. Enkel nog Tv kijken. Het tv blad waar ze om had gevraagd mag haar door mij niet gebracht worden. We moeten het afgeven aan het onthaal. Maar het wordt toch niet bezorgd op haar kamer”

“Voor haar is dat erg want zo weet ze niet wat er op tv komt en waar ze kan naar kijken. Haar enig verzetje in deze eindeloze dagen. Het ander verzetje is ons dagelijks telefoontje. Dat is het enige dat ik met haar kan doen.”

Personeel had geen tijd om natte onderbroek te verversen

“Zo wist zij mij gisteren te vertellen dat het eten gewoon gebracht wordt en op haar tafel wordt gezet. Het personeel had geen tijd om haar natte onderbroek te verversen. Mijn moeder is altijd een fiere propere dame geweest. Zij is gebroken van de situatie.”

“De politieke eindverantwoordelijke van het WZC zit op twitter. Hij volgt mij. Hij kan mij contacteren via DM. Zoniet ga ik naar de Rechter. Dit mag niet blijven duren!”

Tot slot van zijn betoog volgt nog een kritische sneer naar de Vlaamse Regering: “Wat mij extra boos maakt is dat de Vlaamse regering de voorbije jaren 30 miljard heeft verspild aan onrendabele hernieuwbare energie en geen geld meer heeft om personeel te betalen om voor bejaarden te zorgen in WZC!”

Advocaat Niemegeers liet ons intussen weten dat zijn moeder intussen het TV-blad van deze week ontvangen heeft. Of het met zijn tweets te maken heeft is niet duidelijk. Een directe reactie van het WZC of van de politicus heeft hij vooralsnog niet ontvangen.