Zeker 25 slachtoffers werden brutaal vermoord door islamextremisten van het Oegandese ADF, één van de meest bloeddorstige milities in Oost-Congo. De boeren liepen op hun velden niet ver van hun dorpje nabij Beni toen ze plots werden aangevallen.

Veel van de slachtoffers werden onthoofd. Daarnaast zijn ook enkele Congolezen ontvoerd door de extremisten. De Congolezen in Beni en het gebied errond smeken om meer beveiliging. Ze vrezen dat de aanvallen niet zullen stoppen. De ADF zou mogelijk banden hebben met de Islamitische Staat. Enkele ADF-aanvallen werden namelijk door de IS opgeëist, maar de exacte relatie tussen de twee groepen is onduidelijk. Vorig jaar werden meer dan 800 mensen om het leven gebracht.

Eind december werd bekendgemaakt dat de VN-beschermingsmissie MONUSCO, de langste en duurste missie ooit, nog zeker in 2021 actief zal blijven in Congo. De missie beschermt vooral burgers in het oosten van Congo. De vredesmissie wordt voornamelijk ondersteund door India, Pakistan, Bangladesh, Marokko, Zuid-Afrika en Indonesië.

1 REACTIE

  1. Wat een klucht. UN soldaten uit Islamitische landen Pakistan, Bangladesh, Indonesia gaan in Oost Congo burgers beschermen tegen I.S. muslim fundamentalisten. De klucht ligt er vingerdik op. In de plaatst van niet-muslims te beschermen, gaan ze de Congolezen er onderdrukken om hen tot de doctrine-van-van-het-kwaad te bekeren.
    Bantu Vrienden, er is maar één oplossing : ‘Vraag aan die Oude Belgen, om de economische, medicinale, transport, onderwijs struktuur terug te komen beheren. ‘ Een heropgerichte Force Publique onder Belgische leiding, kan jullie je Veiligheid en integritijd terug bezorgen.