De Hongkongse politie heeft 53 pro-democratische activisten gearresteerd. Volgens de autoriteiten probeerden zij de regering “omver te werpen” door middel van een onofficiële voorverkiezing.

De politie viel op 72 locaties binnen. Zo’n 1.000 agenten namen deel aan de actie. Het gaat om het grootste politieoptreden in de stad sinds Beijing de Chinese greep op Hongkong versterkte met een strenge veiligheidswet.

“Regering omver werpen”

De oppositieleden hielden in juli een onofficiële voorverkiezingen om kandidaten te selecteren voor de volgende parlementsverkiezingen in Hongkong. Verschillende voormalige parlementsleden, activisten, organisatoren van de voorverkiezing en andere prominenten werden opgepakt.

Volgens de autoriteiten probeerde de groep de samenleving “ernstige schade” toe te brengen en waren zij van plan de regering “omver te werpen”.

Activisten wilden meerderheid winnen in parlement

De groep was van plan een meerderheid te winnen in de Wetgevende Raad, het parlement van Hongkong, om de Hongkongse regering te verlammen en democratische hervormingen af te dwingen. Slechts de helft van de leden van de Raad wordt democratisch verkozen. Ook de regeringsleider van de stad wordt niet democratisch verkozen.

Als de regering er twee keer niet in slaagt een begroting te stemmen, moet het regeringshoofd aftreden. Volgens de autoriteiten en de nieuwe strenge Chinese veiligheidswet is een dergelijke actie ‘subversief’ en dus verboden.