37% van alle buitenlandse weggebruikers die een boete ontvingen in België, betaalde die niet. Daardoor liep de Belgische overheid 29 miljoen euro mis. Dat beweert Kamerlid Wouter Raskin (N-VA). Bij de Belgen zelf liggen die cijfers veel lager. Slechts 7% van alle Belgen die een boete ontvangen, betalen die niet.

De situatie zou wel al verbeterd zijn sinds afgelopen zomer. De Belgische overheid begon toen de boetes te versturen in de taal van het land die op het kenteken te zien was. Raskin zegt dat we daardoor “voor sommige landen een aanzienlijke toename van het aantal boetes” kunnen zien. Zeker voor Bulgarije, Hongarije, Roemenië, Polen en Spanje. De meeste overtreders zijn echter afkomstig uit onze buurlanden.

Europees systeem om boetes te innen

Dat de situatie verbeterd is, komt niet alleen omdat België nu boetes naar Europese overtreders verstuurt in de landstaal van het kenteken. Het kabinet van de minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne (Open Vld), beweert ook dat de Europese samenwerking enorm verbeterd is. Indien een buitenlandse overtreder niet betaalt, kan België een certificaat uitschrijven ter waarde van die boete. Dat certificaat wordt dan doorgestuurd naar de overheid van het land van de overtredende weggebruikers die dan zelf verantwoordelijk wordt voor de boete.

Boete na certificaat: geld komt niet in handen van Belgische regering

Als bijvoorbeeld een Bulgaarse auto een overtreding begaat, wordt dus de boete in het Bulgaars naar de overtreder verstuurd. Indien die niet betaald heeft, schrijft de Belgische overheid een certificaat uit ter waarde van de boete en stuurt die door naar de Bulgaarse overheid. Dan wordt Sofia verantwoordelijk om de boete te innen en niet langer Brussel. Dankzij dit systeem wordt het makkelijker om buitenlanders te bereiken.

Indien de boete betaald wordt na het certificaat, blijft het geld echter wel in handen van de andere overheid. In dit voorbeeld zou Bulgarije dus het geld mogen houden en wordt het niet overgemaakt naar de Belgische staatskas, waardoor België toch het geld misloopt.