De Vlaamse Televisie Maatschappij (VTM) moet een boete van 25.000 euro betalen voor het schenden van de redactionele onafhankelijkheid. Daarnaast komt er ook nog een boete van 15.000 euro bovenop voor rechtstreekse aansporing tot consumptie in het programma ‘Snackmasters’. 

Tijdens de week van 14 tot 18 september stelde de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) vast dat tijdens de afleveringen van het VTM-programma ‘Familie’ verschillende overtredingen plaatsvonden in verband met de redactionele onafhankelijkheid. Eén van de verhaallijnen sprak over de boodschappen rond dierenwelzijn en dierenrechten van de activistengroep GAIA.

“Er is een duidelijke en verregaande beïnvloeding door de programmasponsor van de inhoud van het gesponsorde programma, waardoor de verantwoordelijkheid en de redactionele onafhankelijkheid van DPG Media wezenlijk werden aangetast”, klinkt het bij de VRM. Deze leggen bijgevolg een boete van 25.000 euro op aan VTM en DPG-media.

(Lees verder onder de tweet)

Ook voor het programma ‘Snackmasters’ moet VTM een boete betalen. Ditmaal omwille van rechtstreekse aansporing tot consumptie en overmatige aandacht voor een merk. “Grills-chips wordt tijdens de aflevering veelvuldig, langdurig, prominent en op een aantrekkelijke wijze in beeld gebracht en op een louter positieve manier becommentarieerd.” Daarom werd een boete van 15.000 euro opgelegd.