Bij een uit de hand gelopen politiecontrole in Waterloo is de vrouw des huizes tot bloedens toe gekwetst geraakt. Ook enkele agenten raakten lichtgewond. De politie is vorige vrijdag om 23.30 uur ter plaatse geroepen door een buurman die melding maakte van geluidsoverlast, door een ‘lockdownfeestje’. Toen de politie, met instemming van het parket de woning betrad, liepen de zaken uit de hand. Het parket wil de vader, de moeder en een meerderjarige dochter dagvaarden. Dat meldt Le Soir. Volgens de familie had het jongste meisje, 13 jaar oud, gewoon enkele vrienden thuis uitgenodigd om tafelvoetbal te spelen.

Over de precieze omstandigheden van de woonstbetreding bestaat onduidelijkheid. De woonstbetreding gebeurde volgens politie en parket na toestemming van het parket van Waals-Brabant. Bronnen in de omgeving van het gezin beweren dat die toestemming pas na de woonstbetreding zou gebeurd zijn.

Op een filmpje dat intussen viraal ging op sociale media is te zien hoe de moeder verbaal fel te keer gaat tegen de agenten.  Agenten vragen de vrouw herhaaldelijk te stoppen met filmen, maar ze weigert en blijft luidop protesteren. Vervolgens is te zien hoe op een gegeven moment de vrouw hardhandig tegen de grond wordt getrokken. Bij die val liep ze onder meer een gebroken neus op. Twee agenten gaan boven haar zitten, waarbij de vrouw uitroept dat ze niet meer kan ademen. Een van hun dochters wordt luid schreeuwend opgetild door een agent.

Volgens het parket zullen de vader, moeder en hun meerderjarige dochter voor de strafrechter worden gedagvaard wegens weerspannigheid in groep, slagen aan de politie en inbreuken tegen de avondklok. Dat bevestigde het parket van Brabant aan Belga. 

“Dit is niet de wereld waarin ik wil leven: tijd om wakker te worden”

Zondagavond plaatste een buurmeisje, Ophélie t’Serstevens de beelden van de politie-interventie op haar Instagram. Ze heeft daar bijna 716.000 volgers dus het filmpje ging meteen viraal en is door verschillende anderen gedeeld.  

Dit tafereel vond plaats bij kennissen in mijn buurt. De zus van mijn vriend heeft alles gefilmd. De lockdown, en voor een groot deel absurde regels, dompelen ons onder in een angstaanjagend klimaat waarbij de ‘collateral damage’ door de incompetentie van onze regering de voorkeur geeft aan maatregelen die onze vrijheid vernietigen.”

“Onze grondrechten worden met een totale onverschilligheid geschonden. Dit ‘politiegeweld’ is maar een klein zichtbaar gedeelte van de excessen die we momenteel ondergaan. Moet ik nu echt in angst leven dat de politie op elk moment mijn huis kan binnenkomen en kan besluiten mijn dierbaren zonder reden pijn te doen omdat we enige tijd met familie of vrienden doorbrengen? Dit is niet de wereld waarin ik wil leven. Ik heb maar één ding te zeggen. Tijd om wakker te worden.”

Klik hier om de beelden te bekijken via instagram. De beelden zijn daar intussen bijna 4 miljoen keer bekeken. 

Huisarts Dr. Jean-Laurent Veys spreekt over “aanval door de politie van Waterloo”

Ook huisarts dr. Jean-Laurent Veys, getuigt op Facebook en veroordeelt scherp de politietussenkomst: “Zaterdagnamiddag rond 15.00 uur werd ik gebeld voor een dringend huisbezoek. Toen ik aankwam, verkeerde het hele gezin in shock. Het gezin, bestaande uit moeder, vader en twee dochters, was toen net vrijgelaten door de politie. Allemaal waren ze ernstig gewond of in shock.”

“De moeder is overgebracht naar het ziekenhuis van Eigenbrakel. Ze heeft een gebroken neus en meerdere kneuzingen. Toen de artsen met haar klaar waren, is ze samen met haar gezin naar de gevangenis gebracht. Pas de volgende dag is de familie opnieuw vrijgelaten.”

Het derde kind van het gezin, een dertienjarig meisje, werd alleen thuis achtergelaten. Ook daarover is de arts niet te spreken. Hij spreekt van een “psychisch trauma voor het leven”

Dr. Jean-Laurent Veys sluit niet uit dat de moeder mogelijk ook hersenschade heeft opgelopen. “Meer onderzoek en een hersenscan zal moeten uitwijzen of deze vrouw iets zal overhouden aan het geweld.”

Volgens de getuigenis van de dokter zou ook de vader van het gezin “een pistool op zijn slaap gericht hebben gekregen” en zwaar zijn geslagen.

Het incident toont volgens de huisarts aan dat “zodra officieel groen licht krijgt, zij hun primaire instinct voor geweld laten zien, zonder enige terughoudendheid of respect”, oordeelt dokter scherp. De arts hoopt door zijn publiek getuigenis dat dit niet meer gebeurt.