De wapenexport vanuit het Wallonië is in 2019 bijna verdrievoudigd. Opvallend: Wallonië kent een enorme uitvoer naar Canada. Terwijl ze oorspronkelijk zich sterk kantte tegen het verdrag met het Noord-Amerikaanse land.

In 2016 verzette Wallonië, onder leiding van Paul Magnette (PS), zich als enige in de Europese Unie tegen het verdrag met Canada in verband met wapenhandel. Het zou schadelijk zijn voor de mensenrechten, de rechtstaat en multinationals te veel macht geven. Maar nu blijkt dat Wallonië enorm veel handel voert met het land. Een bedrag van meer dan 1,8 miljard euro werd geteld in 2019. Het gaat vooral om de wapens in de categorie ‘tanks, geblindeerde voertuigen en losse onderdelen.’

Ook Saoedi-Arabië is een van de grootste klanten van de Waalse wapenindustrie. Het land kocht in 2019 wapens goed voor 302 miljoen euro. De Verenigde Staten komen op de derde plaats met 107 miljoen euro.

Theo Francken (N-VA) reageert scherp op de cijfers. “In de federale regering fors pleiten voor de ontwapening en ondertekening van allerhande verdragen, in de Waalse regering een recordaantal wapenexportvergunningen afleveren onder andere aan Salafistenstaat Saoedi-Arabië. Ecolo en PS kunnen dat. Hypocrieter wordt het niet.”, schrijft hij op Twitter.

1 REACTIE

  1. Wat, moest die wapenfabricage en export een Vlaamse aangelegenheid zijn ? Ge zou ze horen huilen, mekkeren en kraaien daar in het zuiden, en ons verwijten voor nazi’s, fascisten, mérules e nog meer fraais uit hun franstalige vocabulaire. Wat bij Ecolo, dat mee in de raad van bestuur zit van FN, waarvan het Waals gewest eigenaar is ? Silencium triplex !