De laatste dagen van de Brexittransitieperiode gaan nu echt in. Als er geen handelsakkoord komt tussen de EU en het VK, dan wordt het een no-deal Brexit. Premier Boris Johnson gelooft dat er geen deal zal komen. De gesprekken gaan echter verder.

Voor Vlaanderen is het vooral belangrijk een verdrag over de visserij te bereiken. De Vlaamse regering wilde zelfs een eeuwenoude charter in de strijd gooien om dit te bereiken. Het is dus pijnlijk duidelijk dat het moeilijk gaat. De deadline nadert echter snel: volgende zondag zouden ze namelijk ten einde lopen.

Boris Johnson zegt dat “we er nog lang niet zijn”, maar hij ziet de ‘Australische optie’ wel zitten. Volgens hem zijn verdragen niet noodzakelijk. Hij wil vermijden dat het Verenigd Koninkrijk een soort ‘tweeling’ wordt van de Europese Unie. Dat wil niet zeggen dat hij alles wil opblazen. Hij blijft verder onderhandelen en is zelfs naar eigen zeggen bereid om naar Parijs of Berlijn te komen.