In Nederland besliste het kabinet van premier Rutte tot een volledige lockdown. Daarbij zullen ook de scholen dichtgaan. Dat meldt De Telegraaf. De sluiting van de basisscholen moet er vooral voor zorgen dat met name ouders meer thuis gaan werken en het coronavirus niet verspreiden tijdens het brengen en halen.

Aan het feit dat de vakantie enkele dagen eerder start tilt een ouder niet zo zwaar tegenover de krant: “De vakantie begint wat eerder. Ze zouden donderdag en vrijdag toch al om 12.00 uur naar huis gaan”, vertelt een ouder, “Het zijn maar twee weken, dat is te overzien. En de school zal echt wel iets verzinnen om op afstand te werken. Wij hebben een oppas, die we iets vaker zullen inschakelen.”

Opvallend is de argumentatie waarom het kabinet besliste de scholend te sluiten. Op die manier gaan ouders met thuiszittende kinderen ook sneller zelf thuis werken. Dat bevestigde minister Hugo de Jonge ook aan de NOS. 

Als ouders kinderen naar school brengen, is dat toch weer een moment van contact”, legt De Jonge uit. En het kabinet wil juist alle contactmomenten zoveel mogelijk beperken, dus ook de contacten tussen wachtende en aanschuivende ouders aan de schoolomgeving.

Dat er geen fysiek onderwijs is helpt ouders zich te houden aan een ander advies: “werk zoveel mogelijk thuis”

“En we hebben ook geleerd uit de eerste golf, waar de scholen ook gesloten waren, dat het feit dat het basisonderwijs geen fysiek onderwijs geeft, ook helpt dat ouders zich beter houden aan een ander advies, namelijk: werk zoveel mogelijk thuis”, voegt De Jonge er aan toe.

In Nederland stelt men namelijk vast dat heel wat werknemers, ondanks het feit dat ze praktisch zouden kunnen thuiswerken alsnog naar kantoor gaan. Er wordt volgens De Jonge niet genoeg gedaan om ervoor te zorgen dat mensen vanuit huis blijven werken, waar mogelijk.

De Jonge wees tijdens het RTL-programma ‘Beau’ met de vinger naar de bedrijven omdat die wat hem betreft niet altijd genoeg doen om te voorkomen dat werknemers naar kantoor komen.

In België blijft vooral Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts een rabiaat tegenstander van het sluiten van de scholen. Weyts blijft bij zijn argumentatie dat afstandsonderwijs een negatieve impact die zal hebben op de meest kwetsbare jongeren.